Alanımız Hakkında:
Kimya Teknolojisi Alanı 1998-1999 öğretim yılında açılmıştır.
Kimya Teknoloji Alanında, ülke koşullarına uygun çağdaş düzeyde bilimsel düşünce ve araştırma yeteneğine sahip elemanlar yetiştirmeye yönelik 3 yıllık mesleki eğitim ve öğretimi sürdürülmektedir. Bölümümüz, bünyesinde çalışan 16 kimya öğretmeni ile, kimyanın temel kavramlarını öğretmek, bu kavramların oluşturulduğu laboratuarlarda deneysel ve görsel bilgi aktarımı sağlamak, endüstrinin ve toplumumuzun ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu amaçlar kapsamında, eğitimin kalitesini arttırma, daha nitelikli mezunlar yetiştirme ve bu sayede meslek lisesi-sanayi ilişkilerini olması gereken düzeye ulaştırmak için çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar doğrultusunda, Kimya Teknoloji Alanında Analitik Kimya (Nitel, Nicel), Anorganik Kimya, Kimya Proses Laboratuarı ve İlaç Üretim Proses Laboratuarı olmak üzere 4 ayrı laboratuarda eğitim vermektedir. Alanımız, endüstrinin ihtiyaç duyduğu temel bilgi ve analiz becerisini kazandırmaktadır.
MİSYONUMUZ
Ülkemiz ve dünya kimya sektörüne meslek eğitimi yoluyla hizmet sunmak ve kimya eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarına taban teşkil etmek, kimya eğitimini verirken sürekli yeni bilgilere ve teknolojilere ulaşmaya çalışmak ve kimya sektörü ile ilişkilerimizi artırarak toplumun kalkınmasına sürekli olarak katkıda bulunmaktır.
VİZYONUMUZ
Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçları doğrultusunda, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı, aklın ve bilimin önderliğinde pozitif düşünen, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, öğrenmeyi öğrenebilen, laik ve demokratik değerleri benimsemiş, yeni fikirlere açık, kişisel ve toplumsal sorumluluk duygusuna sahip olarak Cumhuriyetimizi koruyan ve kollayan, Milli Kültürü özümsemiş, farklı kültürleri yorumlayabilen, çağdaş uygarlığa katkıda bulunabilen, yüksek nitelikli bilgi çağı insanı yetiştirmektir. Bu amaçlar çerçevesinde, okulumuzda, öğrenci merkezli eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi, kimya sektörü, yüksek öğrenim kurumları ve veli memnuniyeti esasına dayalı olarak planlamak, koordine etmek, uygulamak ve geliştirmektir.
Mesleki Tanıtım
Kimya, maddelerin yapısal özelliklerini ve birbirleri ile olan etkileşimleri, neden ve sonuçları ile birlikte inceleyen bir bilim dalıdır. Yediğimiz ve içtiğimiz tüm gıda maddelerinde, kullandığımız temizlik malzemelerinde, hastalıkların tedavisinde, toprağın veriminin arttırılmasında, taşıtların yakıtlarında, patlayıcılarda ve aklımıza gelen her alanda kimya vardır.
İŞ OLANAKLARI:
Kimya Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler;
-Cam fabrikaları,
-Lastik ve Kauçuk fabrikaları,
-Çimento fabrikaları,
-Kağıt fabrikaları,
-Şeker fabrikaları,
-Boya fabrikaları,
-Gıda Sektörü,
-İlaç Sektörü,
-Gübre fabrikaları,
- Toprak Sektörü,
-Kozmetik ve Temizlik Sektörü,
-Enerji Sektörü,
-Otomotiv fabrikaları,
-Metal Sektörü,
-Deri Sektörü,
-Tersaneler,
-Tekstil Sektörü,
-Petrokimya,
-Sağlık Sektörü,
-Maden Sektörü,
-İnşaat Sektörü,
-Ahşap Sektörü vb. yerlerde çalışabilirler.
Ayrıca, 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında Kimya proses dalında, ülkemizde ilk kez, 'İlaç Üretim Teknisyenliği' eğitimi verilmeye başlanmıştır. Bu daldan mezun olan öğrenciler ise, öncelikle ilaç fabrikalarında olmak üzere kimya sektörünün diğer bütün alanlarında da çalışabileceklerdir.
Son üç yıllık mezun öğrencilerimizin %80'i iki yıllık meslek yüksek okullarına devam etmekte, yüksek okula devam etmeyen mezun öğrencilerimizin %70'i kendi branşlarında çalışmaktadır.
KAPASİTE:
Kimya Teknolojisi Alanında aynı anda 120 öğrencinin ders görebileceği dört ayrı laboratuar bulunmaktadır. Her laboratuarda çeker ocak, hassas terazi, etüv, su banyosu, santrifüj cihazı gibi ekipmanlar yanında laboratuarın ihtiyaçları doğrultusunda yoğaltım malzemeleri bulunmaktadır. Ayrıca İlaç Üretim Laboratuarında ilaç üretim alet ve ekipmanları bulunmaktadır.
Madde ve malzeme odalarımız mevcuttur. Eğitim ve öğretim için gerekli kimyasallarımızın çeşidi 310, malzemelerimizin çeşitleri ise 110' dur. Kimyasallarımız ve malzemelerimiz bölümümüzün ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Derslerimiz teorik ve uygulamalı olarak laboratuarda gerçekleşmektedir. Eğitim-öğretimdeki yenilikler yazılı ve görsel basınla birlikte internet ortamında da takip edilmektedir.
Alanda; Kimya Dalında Temel Kimya, Analitik Kimya (Nitel-Nicel), Anorganik Kimya, Organik Kimya, Biyokimya ve Uygulamaları, Enstrümental Analiz ile Satış ve Pazarlama dersleri, Kimya Proses Dalında ise; Proses Kontrol, Pnömatik Kontrol, Proje Okuma ve İlaç Üretim Prosesi dersleri okutulmaktadır.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI:
Meslek yüksek okullarının, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Endüstriyel Seramik, Deri İşleme Teknolojisi, Dericilik, Deri Teknolojisi, Boya Teknolojisi, Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Değerlendirme, Fermantasyon, Hasat Sonrası Teknolojisi, Yalıtım Teknolojisi, Kağıt ve Kağıt İşleme Teknolojisi, Kozmetik Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Lastik-Plastik, Lastik ve Plastik Teknolojisi, Petrol Sondajı ve Üretimi, Plastik Teknolojisi, Rafineri ve Petrokimya, Selüloz ve Kâğıtçılık, Şarap Üretimi Teknolojisi ve Bağcılık, Şeker Teknolojisi, Tarımsal Laboratuar, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.
Ön lisans programlarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde, alanlarıyla ilişkili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Ayrıca meslek liselerinin kimya ve işleme alanı adı altındaki bölümlerden mezun olanlar üniversitelerin, kimya öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri hâlinde ek puan almaları nedeniyle, diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
İş yerlerinde teknisyen olarak belli bir süre çalışanlar, idari yönden bölüm sorumlusu olabilmektedirler.